Slik skaper du et solid og levedyktig serveringssted

Å starte et serveringssted krever god planlegging, særlig når det gjelder økonomi og drift. Her får du noen nyttige råd for å komme i gang:

Økonomi og idé

Start med å lage en oversikt over kostnader og inntekter. Tenk realistisk: Hva koster råvarene, og hvor mange gjester trenger du hver dag for å gå i pluss? Bruk konkrete tall og lag forskjellige budsjettscenarier for å forstå økonomien bedre.

Sett konseptet ditt inn i en enkel markedsplan. Dette hjelper deg med å definere idéen din og gir deg en plan å følge. På nettsiden altinn.no finner du gode ressurser og verktøy for hva du bør tenke på og hvordan du kommer i gang med din egen bedrift.

Et nøye gjennomtenkt konsept som er inspirerende å jobbe med, er et godt grunnlag for en fornuftig drift.

Tips:

Registrer virksomheten så snart du har bestemt deg for å starte, og ikke vent til alt er perfekt. Når bedriften først er registrert , gir det muligheter for fradrag på utgifter helt fra oppstarten.

 

Velg riktig selskapsform

Lurer du på om du skal drive alene eller sammen med noen? Velg riktig selskapsform fra start. Her er de vanligste alternativene:

  • Enkeltpersonforetak (ENK): Passer om du skal drive alene og ønsker enkel administrasjon. Husk at du har personlig ansvar for gjeld og forpliktelser.

  • Aksjeselskap (AS): Krever minst 30 000 kroner i egenkapital, men dette beløpet kan brukes i driften. Du har begrenset ansvar, og det er enklere å ansette deg selv i selskapet. Hvis du skal jobbe i virksomheten, gir AS ofte bedre sosiale rettigheter og mer fleksibilitet.

altinn.no finner du oppstartsveiledere for begge selskapsformene.

 

Viktig:

  • Sørg for å ha forsikringer, gode bankavtaler og pålitelige digitale løsninger.

  • Sett deg inn i regler for personalansvar og arbeidsrett, spesielt hvis du skal ansette folk.

Med en god plan, riktige samarbeidspartnere og en smarte knep i driften, blir det litt lettere å lykkes med serveringsstedet ditt.

 

Finn riktige leverandører

Mange undervurderer hvor viktig det er å velge riktige leverandører før oppstart. Samle flest mulig innkjøp hos én leverandør for å spare tid og få bedre betingelser. Som serveringssted kvalifiserer du som storhusholdningskunde, eller storkjøkkenkunde, og da finnes mange rabatter og fordeler du kan dra nytte av.

Bruk gjerne en erfaren fullsortimentsgrossist. Da får du alt du trenger på ett sted, og har ett sted å henvende deg til om du trenger noe ekstra. Da får du både kontroll, forutsigbarhet og enklere logistikk.

 
Sjekk for eksempel ut Servicegrossistene, og finn grossisten som er nærmest deg.

 

Bli med i en innkjøpskjede

Ønsker du bedre priser uten å bruke masse tid og energi på forhandlinger? Meld deg inn i en innkjøpskjede! Her samarbeider mange aktører om å få bedre priser på råvarer og materiell. Dette gir deg rabatter du ellers ikke ville fått på egen hånd.

Mange innkjøpskjeder tilbyr også gode betingelser på driftstilbehør og støttefunksjoner, som forsikringer oppdekkingsutstyr, butikkdata og skadedyrbekjempelse.

Systemkjøp ER en sånn type innkjøpskjede, og vi gleder oss til å hjelpe deg i gang!

 

Til slutt: En liten sjekkliste:

  • Lag en markedsplan og et budsjett

  • Velg riktig selskapsform

  • Søk om serveringsbevilling

  • Søk om skjenkebevilling (hvis du skal servere alkohol)

  • Meld deg inn hos Mattilsynet

  • Planlegg innkjøpene godt

  • Sett opp en lønnsom meny

 

 Servicegrossistene har også samlet gode tips og råd i en e-bok om etableringsfasen, som du kan lese her.

– Lykke til med oppstarten!

Forrige
Forrige

Vårens nyheter fra Lantmännen Unibake

Neste
Neste

Starte restaurant? Slik gjør du smarte innkjøp