Medlemsportrett: Brasilia



Vi har alle vært på restaurant med et snev av beslutningsvegring; «Oj, her var det mye god mat, jeg skulle gjerne smakt på alt!» Hos Brasilia kan du faktisk det – og ta litt mer av det du syntes er ekstra godt.


“Gaucho”/servitør Daniel Pawa henter spydene som skal ut til nye gjester.

Grill á la Brasilia

Brasil er kanskje mest kjent for fotball og samba, men visste du at befolkningen også har en sterk grilltradisjon? Grillkonseptet på Brasilia skjer på brasiliansk vis; kjøtt tres i tykke stykker på kraftige grillspyd og grilles på en rotisserie. Når biffene er ferdige, pensles de med ulike sauser og marinader og bæres ut til restaurantbordene av servitørene, «gauchos», som skjærer skiver med kjøtt til gjestene ved bordene. Erfarne grillkokker briljerer i det åpne, travle kjøkkenet, og kan fortelle om marinader, sauser og sør-amerikanske smaker til nysgjerrige gjester.



Sosialt og hjertevarmt

«Det er en herlig galskap å drive et sted som dette», sier gründer og eier Daniel Mekki, «men det er litt for kjedelig å drive noe som er ordinært!» - På et brasiliansk restaurant sier det nemlig seg selv at det skal være sosialt og livlig, - og litt annerledes. Blide og pent antrukne gauchos sprader selvsikkert rundt i restauranten med store grillspyd, og varme krydderdufter sprer seg fra kjøkkenet. Men det går ikke bare i sambarytmer. Dette er først og fremst et sted der gjestene kan slappe av og nyte maten og hverandres selskap. Myke sofaer og behagelig belysning og omgivelser med en følelse av eksotiske himmelstrøk. – Og selvfølgelig står en replika av Rios berømte Jesus-statue sentralt plassert i restauranten i Oslo.



Forlokkende tilfeldigheter

For Brasilia-eier Daniel begynte det med en tilfeldighet: For mange år siden var han på ferie i Brasil, og ble fascinert av landet og kulturen, men å starte restaurant, lå ikke i kortene den gang. I 2015 åpnet det seg en mulighet til å overta driften av det brasiliansk-inspirert serveringsstedet Brazil Churrascaria i Bergen, som var gått konkurs. Daniel og resten av gründerteamet falt for fristelsen, dro frem ferieminner og oppdagertrang og utviklet konseptet, profilen og navnet videre til det Brasilia er i dag. De hadde stor tro på konseptet helt fra starten, og første driftsår viste seg å bli ganske lønnsomt. Siden den gang har gjestene bare villet ha mer! Midt under pandemien, i november 2020, åpnet avdelingen i Oslo. Nå i sommer starter en ny restaurant opp i Trondheim, og flere steder, både i inn-og utland er på blokka til det eventyrlystne driverteamet.

Sambamat og sausvaner

Restaurantkonseptet er hentet rett fra Brasil. Den brasilianske kokken på Oslorestauranten, Rafael Gimenes, som står og pensler store kjøttspyd med hvitløkssmør når vi kommer, forteller at kjøttet blir tilberedt og servert på nøyaktig samme måte her som i hjemlandet. Konseptet riktignok måttet tilpasse seg norske ganer til en viss grad. Skulle man servert på virkelig ekte brasiliansk vis, ville gjestene blitt møtt med mengder av solmoden, eksotisk frukt på is,– men det rimer ikke helt med middagsvanene til nordmenn. Derfor kan du også finne den velkjent peppersaus og poteter på den rikholdige buffeten. «Men vi har også stadig besøk av gjester som kjenner Brasil godt; og alle stortrives hos oss!» forsikrer Daniel. – Og på en Brasiliansk-inspirert restaurant skal det være litt ordentlige sambavibber, også! Har en gjest bursdag eller feirer en annen begivenhet? Da kommer hodepryden frem!


Cowboy-servering ved bordene

Når gauchos kommer rundt med maten til bordene, får gjestene en unik matopplevelse. Gjesten velger hva de selv vil ha, og hjelper til med å løsne kjøttet fra grillspydet når gauchoen kommer til bordet. «Det blir en unik interaksjon mellom servitøren og gjesten, og denne servicen skal vi være best på!» sier Daniel.

«Når denne helhetlige opplevelsen for gjestene er så viktig for oss å få til, sier det seg selv at konseptet ikke fungerer så godt til take-away.

- Men det er nettopp dette som er gøy: Å jobbe i en bransje der det er viktig å være sammen! Det går en grense der restaurantdrift ikke lenger kan digitaliseres eller leveres hjem, –gjestene våre vil møtes!», mener eieren. Men han forteller at du kan få deg en porsjon fra tjenesten Too Good To Go når serveringsdagen er over. Dette er nemlig en restaurant som også er opptatt av en bærekraftig drift. De aller fleste råvarene er kortreiste, og ingenting skal gå til spille.



Kokk Rafael Gimenes i aksjon ved rotisserie-ovnen.

Er det noen i selskapet som har bursdag? Da kommer hodepryden frem!

Eksotiske cocktails

Det er stor bredde i gjestene som kommer hit; alt fra barnefamilier, forretningsforbindelser, feiringer og parmiddager. Restauranten har noe for alle, også for kveldens helter, og barmenyen er virkelig eksotisk og fristende. I Brasil får du drinker med mye frukt, og selvfølgelig får du en smak av dette hos Brasilia, også. Brasils nasjonaldrink caipirinha, på sukkerrør-brennevin, sukker og lime, er en av mange selvsagte leskedrikker du får servert ut i sene kveldstimer her.


Samba-rbeidspartnere

Da Systemkjøps utsendte kom til oslorestauranten for å fotografere, trengtes ingen ytterligere forklaring om hvem Systemkjøp er. «Systemkjøp er en virkelig god partner for oss», sier Daniel. «De stiller opp på kort varsel, og vi blir møtt med stor forståelse når tidene er vanskelige. Gjennom Systemkjøp får vi tak i det aller meste de trenger, og Brasilia er lojal til avtalene vi får gjennom dem.»




Forrige
Forrige

Mattrender 2022

Neste
Neste

Rekruttering i kandidaters marked