Kan man drive lønnsomt under pandemien?

 

Restauranthuset Sumo har i dag 9 asian fusion-restauranter fordelt på Bergen, Oslo, Stavanger og Jessheim, og er et restaurantkonsept i sterk vekst. Allerede 13. mars 2020, dagen etter at pandemien var et faktum i Norge, samlet Jan Abrahamsen og resten av Sumo-ledelsen seg for å finne ut; hva gjør vi nå for å opprettholde flest mulig arbeidsplasser? Resultatet ble en restaurantkjede som så langt gjennom pandemien har tjent penger, samtidig som alle regler og anbefalinger fra myndighetene har blitt fulgt og overholdt.

Jan Abrahamsen, driftsdirektør i Sumo-kjeden

Jan Abrahamsen, driftsdirektør i Sumo-kjeden

Brukte ekstra penger på å synes

Da normal restaurantdrift ble umulig, ble det avgjørende for Sumo å fokusere på take-away-konseptet, som allerede før pandemien inntraff, var godt innarbeidet. Salgsvolumet var likevel ikke nok til lønnsom drift, og noe måtte gjøres. Jan Abrahamsen forteller at Sumo økte markedsføringsbudsjettene betraktelig, og innså at man måtte investere ekstra om man skulle ha noe håp om å sikre lønnsomheten. Ekstra investeringer i krisetider kan ofte føles risikabelt, men Jan forteller at ekstra markedsføring skulle være avgjørende.

Take-away sikrer lønnsomheten

I et normalår står take-away samlet sett i kjeden for mellom 20 og 30 % av salgsvolumet. I perioder i 2020 har Sumo opplevd en dobling av take-awaysalget. Denne økningen skulle sørge for at kjeden klarte å holde alle avdelingene åpne, til tross for sviktende omsetning i restauranten. Jan forteller videre at det å måtte stenge dørene helt, var noe de jobbet veldig hardt for å unngå.

– Det koster ofte mye mer å låse opp en stengt dør, enn å prøve å holde den åpen, eller i det minste på gløtt, sier Jan.

 

Systemer må være på plass

Skal man drive effektivt og lønnsomt med take-away, er det avgjørende å ha gode bestillingssystemer som er intuitive for kundene, og som også er smidige og effektive i kommunikasjonen med kjøkkenet og kassasystemet. Ved å bruke riktig system, og ikke minst bruke systemet riktig, er hele bestillings- og kjøpsprosessen automatisert. Det finnes flere app-baserte take-awayløsninger, og dette må være på plass for å kunne oppnå best mulig lønnsomhet. Kunden kan i ro og fred la seg friste hjemme i sofaen og sette sammen sitt drømmemåltid. Ved riktig oppsett av systemene, vil man også kunne oppnå et betydelig mersalg. I hovedsak vil en investering i en bestillings-app alltid lønne seg, og mersalget vil finansiere investeringen.

 

Utkjøringstjenester som Foodora og Wolt

Jan Abrahamsen forteller at Sumo også benytter seg av utkjøringstjenester. Dette kan være et hyggelig tilskudd til meromsetning, men her må man bruke litt tid på å beregne kalkyler og lønnsomhet. Slike tjenester kan ofte spise mye fortjeneste, men ved riktig meny og prising kan slike tjenester skape ekstra lønnsomhet på toppen av ditt eget take-awaykonsept.

 

Systemkjøp_artikkelbilde_Sumo_sushi1_facebook.png

2020 et godt år

Når Jan og resten av Sumo-teamet ser tilbake på annerledesåret 2020, kan det oppsummeres med at det har vært et godt år. De ansatte har kunnet gå på jobb, flere og flere gjester har kunnet nyte den gode Sumo-opplevelsen hjemme, og restaurantene har tjent penger. Rammebetingelsene har vært utfordrende og veldig varierende gjennom året, men det å tørre å satse har vært vinneroppskriften.

 

 

Ta kontakt med Systemkjøp for å høre mer om effektive og lønnsomme take-awayløsninger

Forrige
Forrige

Gi dine gjester restaurantopplevelsen hjemme

Neste
Neste

Lantmännen lanserer mange spennende nyheter i februar.