Medlemsportrett: Villa Skaar

Medvirkning og matglede

I hele fire generasjoner har Villa Skaar drevet sykehjem hvor fokus er å ta godt vare på beboerne og skape en arbeidsplass hvor de ansatte trives. Et hjem hvor måltidet står i naturlig fokus, og maten som serveres er lagd fra bunnen av.

Foto: Villa Skaar

På toppen av en åsside, med flott utsikt over Jevnaker og Randsfjorden, finner vi Villa Skaar Jevnaker. Her er Lars Erik Skjellerud kokk og kjøkkensjef på syvende året – eller kjøkkenleder som han selv foretrekker å kalle det, og skryter av de dyktige kollegaene, som gjør at han i liten grad trenger å «sjefe».

– Hos oss liker vi å gjøre hverandre gode! Kollegaene kaller vi for lagspillere og menneskene som bor her er ikke pasienter, men beboere. Vi har fokus på medvirkning, og det betyr blant annet at de som har dette som hjem skal få komme med ønsker i forhold til mat. På bursdagen sin får de bestemme dagens meny og selvsagt også kake, om det frister.

Prat over kaffekoppen

Han er tydelig stolt over arbeidsplassen og trekker frem muligheten til å påvirke egen jobbhverdag. Dette innebærer å få «leke» seg litt med maten, og trylle frem typisk norsk husmannskost, så vel som mer spennende, internasjonale retter, hvor inspirasjon hentes fra andre verdensdeler.

– I utgangspunktet har vi en rullerende meny som går over fire uker, og som er litt sesongavhengig med tanke på råvarer. Men, så hender det jo at en beboer har et sterkt ønske om for eksempel biff eller tacogryte, og da tilpasser vi med glede det, sier Lars Erik med et smil, og legger til:

– Det er jo tross alt de som skal spise maten, og da er det så viktig at de får påvirke. Og når vi står på kjøkkenet og tilbereder maten, så siver jo den deilige lukten ut i rommene. De kan sitte og snakke om og glede seg til maten som kommer på bordet. Det øker igjen appetitten og gjør at de spiser bra, og det er god medisin.

Den blide kjøkkensjefen er opptatt av å være til stede og selv slå av en prat med beboerne. Om han ser at noen har manglende matlyst, forsøker han å spørre hva de på kjøkkenet kan gjøre for å vekke appetitten eller tilpasse kosten.

– Noen ganger kommer det frem at de har gode minner fra mat de spiste da de var yngre. Andre ganger at det kanskje er lettere å spise litt puré-aktig kost fremfor helt kjøtt. Eller at noen foretrekker medisterkaker i stedet for kokt torsk.

Ofte tar han seg en runde på huset, setter seg ned og prater over en kaffekopp. Mat er noe alle er interessert i, så det er sjelden vanskelig å få i gang samtalen. På spørsmål om beboerne har noen favorittretter, svarer Lars Erik bekreftende:

– Tacogryten, som er full av gode smaker, er veldig populær. Også den hjemmelagde lasagnen settes stor pris på. Det samme gjelder helstekt ørret. Og pannekaker og ertesuppe kokt med knoker er en slager.

Foto: Villa Skaar

– Ellers er vi opptatt av å prøve ut nye retter, og det kan for eksempel være etter at vi har fått en e-post fra Systemkjøp eller Servicegrossistene med inspirasjon. Vi kjøkkensjefer og ledere møter disse en gang årlig, og da får vi god mulighet til å stille de spørsmålene vi måtte ha. At vi får hilst på hverandre mener jeg er positivt for samarbeidet. Og de er alltid kjappe til å svare om vi sender en e-post.

Mange beboere har nok også latt seg overraske over hvor god vegetarmat kan være etter å ha fått spist det noen ganger, opplever den erfarne kjøkkensjefen.

– Som for eksempel vegetarlasagne med masse gode linser, grønnsaker og bønner – pizza, eller «kjøttboller» uten kjøtt.

Ikke rør vaffelen!

Mot slutten av uken er det dessuten alltid «vaffelfredag». Kjøkkensjefen forteller at han med jevne mellomrom har prøvd å variere med noe annet, men at beboerne da sier tydelig i fra.

– Så vaffelen blir servert sånn klokken 13 på fredager, og det får jeg ikke gjort noe med. Den skal de ha, ler Lars Erik, og forteller at de på fine dager gjerne flytter kjøkkenet ut.

– Vi følger med i tiden, og jeg føler vi er ganske fremoverlent og ligger frempå. Friheten vi får betyr mye. Jeg jobber nok 100 prosent og vel så det, men det viser jo bare hvor godt jeg trives med de som jeg omgir meg med her. Det er mye latter, høyt under taket og vi spiller hverandre gode!

– Vi jobber mye og har fokus på gode rutiner. Den takknemligheten som både beboere og deres pårørende viser oss gjør det lett å yte det lille ekstra!

Forrige
Forrige

Nytt samarbeid med Rørosmeieriet AS!

Neste
Neste

Ny samarbeidsavtale mellom Mydland og Systemkjøp!