Åpenhetslovens formål
Formålet med åpenhetsloven er å bidra til å sikre at virksomheter respekterer grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, samt å sikre at allmennheten får tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer forhold som kan ha negativ påvirkning på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Dette vil utgjøre et verktøy for forbrukere og oppdragsgivere som ønsker å ta informerte valg, og ansvarlighet kan bli et konkurransefortrinn.
Loven baserer seg på tre hovedtiltak for å fremme de ovennevnte formålene:
En plikt for virksomheter til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.
En plikt for virksomheter til å årlig publisere en redegjørelse for sine aktsomhetsvurderinger, inkludert faktiske negative konsekvenser og vesentlig risiko for negative konsekvenser og tiltak virksomheten har iverksatt eller planlegger å iverksette for å stanse dette.
En rett for enhver til å etterspørre informasjon fra virksomheter omfattet av loven om hvordan de håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og arbeidsforhold, samt en plikt for virksomhetene til å besvare slike forespørsler. Merk at dette både gjelder generell informasjon og informasjon knyttet til en særskilt vare eller tjeneste.
Hvem gjelder loven for?
Loven gjelder for større virksomheter som er hjemmehørende i Norge, og som tilbyr varer og tjenester i eller utenfor Norge.
Større virksomheter er definert som:
Alle virksomheter som omfattes av regnskapsloven § 1-5,
Eller som på balansedagen overskrider minst to av følgende vilkår:
Salgsinntekt: 70 millioner kroner
Balansesum: 35 millioner kroner
Gjennomsnittlig antall ansatte i regnskapsåret: 50 årsverk
Merk at morselskaper er omfattet dersom mor- og datterselskaper oppfyller kravene sett som en enhet.
Informasjonsplikt
Du har rett til å få informasjon når du har behov for det. Er du usikker på hva slags informasjon du har krav på, eller om du lurer mer på prosessen rundt det å få et svar fra oss, kan du lese et utdrag fra lovverket her:
§6 Rett til informasjon
Enhver kan spørre, men må være skriftlig.Både generell informasjon, og informasjon knyttet til særskilt vare eller tjeneste som virksomheten tilbyr.
Virksomhetene er ikke pliktig til å oppgi navn på produksjonssted men allmenheten skal få dekkende og riktig informasjon som for eksempel hvor i verden, under hvilke.
Forhold, kontekst, potensielle og faktiske negative konsekvenser, og hvordan virksomheten jobber med tiltak for å ivareta arbeidsforholdene på produksjonsstedet.
Sentralt i aktsomhetsvurderingene er interessent dialog kan komme nye informasjon som ikke virksomheten var kjent med, og dermed oppdatere virksomhetens risikoanalyse og tiltak.
Informasjonskrav kan avslås dersom:
Det ikke gir tilstrekkelig grunnlag for å identifisere hva kravet gjelder Kravet er åpenbart urimelig Opplysninger om personlige forholdDrifts eller forretningshemmeligheter
Uavhengig av begrensningene i de fire punktene over, er det alltid plikt til å opplyse om faktiske negative konsekvenser for menneskerettighetene som virksomheten er kjent med. Unntaket er:
Gradert informasjon etter sikkerhetsloven
Opplysninger beskyttet etter åndsverkloven
§7 Virksomhetens behandling av informasjonskrav
Svaret skal være skriftlig, dekkende og forståelig, innen rimelig tid og senest innen 3 uker, 2 måneder hvis ytterligere informasjon må hentes inn.
Dersom virksomheten avslår et informasjonskrav, skal den informere om det rettslige grunnlaget for avslaget, adgangen og fristen for å kreve nærmere begrunnelse for avslaget og om Forbrukertilsynet som tilsyns og veiledningsorgan.
Den som får avslag kan innen tre uker be om nærmere begrunnelse. Virksomheten må svare skriftlig snarest og senest innen 3 uker.
Det er alltid "Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold" som ligger til grunn for vår tilnærming til lovverket. Vi tar forbehold om endringer i lovtekst som ikke er blitt oppdatert på våre nettsider. Les loven i sin helhet her.